Ryanair-topman Michael O’Leary mag zich verheugen op een bonus van 100 miljoen

Wie is Michael O’Leary ook alweer?

De 62-jarige Michael O’Leary is een beruchte naam in de luchtvaartsector. Dat komt niet alleen doordat hij Ryanair uit liet groeien tot grootste budgetmaatschappij van Europa, maar ook door zijn controversiële ideeën. Zo opperde O’Leary al eens dat vliegtuigen door moderne technologie wel met een piloot minder konden vliegen, wat een flinke kostenbesparing zou zijn, en stelde hij voor de toiletten in vliegtuigen voortaan alleen tegen betaling toegankelijk te maken. Ook noemde hij klimaatverandering „complete onzin”.

Waarom was hij deze week in het nieuws?

Allereerst omdat O’Leary afstevent op een enorme bonus. De Financial Times berichtte dat hij 100 miljoen euro kan cashen, zodra de aandelenkoers van Ryanair 28 dagen lang boven de 21 euro blijft. De koers steeg in een jaar tijd met bijna 50 procent en staat nu op 19,10 euro. Financieel analisten van Bloomberg verwachten dat de koers komend jaar verder doorklimt naar zo’n 24 euro.

Een kerstbonus zal het dus nog niet worden voor O’Leary. Wel heeft hij een andere reden om goedgemutst de feestdagen in te gaan. Woensdag won Ryanair een prominente zaak bij het Europees Gerecht, de op een na hoogste Europese rechter, tegen de Europese Commissie. Die stond volgens de budgetvlieger tijdens de coronacrisis onterecht staatssteun toe aan nationale luchtvaartmaatschappijen, waarmee het prijsvechters op achterstand zette. In het geval van de Franse staatssteun aan Air-France-KLM à 3,4 miljard euro gaf de rechter Ryanair gelijk. De Europese Commissie had beter moeten onderbouwen dat de steun alleen ten goede kwam aan de Franse tak van het bedrijf, en niet aan KLM. Wat de concrete gevolgen zijn van de uitspraak, is nog niet duidelijk.

Zijn er nog meer zaken waar O’Leary zich momenteel tegenaan bemoeit?

O’Leary houdt er wel van om tegen de gevestigde orde aan te trappen, of het nou instituties of concurrenten zijn. Begin deze week riep O’Leary Ursula von der Leyen, op „meteen” in actie te komen tegen de gevolgen van stakingen door Franse luchtverkeersleiders. Vliegtuigmaatschappijen konden hierdoor in 2023 op 67 dagen niet door het Franse luchtruim naar andere bestemmingen vliegen. Bovendien mochten binnenlandse Franse vluchten wél de lucht in, omdat deze door de Franse wet als openbaar vervoer worden gezien. O’Realy vindt de gang van zaken onacceptabel. „Von der Leyen moet dit stoppen en passagiers beschermen, of anders haar ontslag aanbieden.”

Hoe kan de koers van Ryanair dit jaar eigenlijk zo hard gestegen zijn?

O’Leary voorspelde eind vorig jaar dat Ryanair sterker uit de coronacrisis zou komen en een groter marktaandeel zou opeisen. Waar andere luchtvaartmaatschappijen failliet gingen of een staatsschuld moesten aflossen, durfde de Ierse prijsvechter het aan om extra vliegtuigen aan te schaffen. Tot nu toe lost de topman zijn grote beloftes in. Ryanair draaide een sterke zomer en mikt op een jaarwinst tussen de 1,85 en 2,05 miljard euro. O’Leary zelf zal hopen dat deze nog iets hoger uitvalt: ook als Ryanair dit jaar netto meer dan 2,2 miljard euro winst maakt, heeft hij recht op zijn miljoenenbonus.

Koen Marée